2022-01-26 07:54:35• hírek • Szatmár.ro

Már csak néhány napig tart a kezdeményezés – ha Önnek is van egy jó ötlete, küldje el nekünk!

A Volkswagen, a Škoda és a Seat szatmári márkaképviselete, valamint a Szatmár.ro hírportál az elmúlt héten egy közös akciót indított el annak érdekében, hogy biztonságosabbá, gördülékenyebbé és jobbá tegyük a Szatmárnémeti közlekedését. Azok, akik rendelkeznek egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlettel, amit hajlandóak velünk meg is osztani, bízhatnak benne, hogy javaslatuk halló fülekre talál és megvalósításra is kerül, hiszen a város polgármesteri hivatala is partnere e kezdeményezésnek.

Már csak néhány nap van hátra a kezdeményezésből, ez idáig mintegy 50 javaslat érkezett olvasóink részéről, melyeket az elmúlt napokban és hetekben rendszeresen be is mutattunk mi is. Bízunk benne, hogy amíg még lehet, azaz január 30-áig, még mások is kedvet kapnak és további ötleteket, javaslatokat küldenek be a közlekedés javítása, gördülékenyebbé tétele érdekében.

Emlékeztetjük olvasóinkat: minden beküldő jutalomban részesül, sőt heti nyereményeket is kisorsolunk a kezdeményezésben résztvevők körében. Erről bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Viszont most tekintsük meg az újabb javaslatot, melyekkel olvasóink előrukkoltak:

Anonim javaslat:
Javaslatom az lenne, hogy a Corvinilor után levő gyalogátkelők (a Media Galaxy-nál levők) legyenek valami módon "korlátozva" (egy-egy lámpával): a sok vidéki buszokról leszálló diák, anélkül, hogy szétnézne, lassan, sétálva-andalogva, egymás után, libasorban kel át. Szó szerint meg kell várni az autósnak, míg a 2-3 buszról leszálló fiatalság egymás után átbaktat. A déli órákban szintén ez a helyzet. Annyira nem sietnek az iskolába, hogy ne tudjanak várni csupán pár másodpercet, hogy legalább 10-15-en menjenek át egyszerre. Ugyan ez a helyzet az ócskapiacnál, ahol szerdán/vasárnap simán végignézünk 10-20 embert, akik egymás után lépnek le, szépen, mint a libák, (ha nem többet) míg sikerül "átcsúszni". A nagypiacnál, a Burdea-nal nagyon szépen működik a jelzőlámpa, hátha lehet többet is felszerelni.

Kecskés Dávid javaslata:
Javaslom, hogy az Octavian Goga és az S. Anderco utcák kereszteződésébe épülön egy körforgalom, illetve a körforgalom után egy felüljáró, így nem volna szükség szemaforra.

Nagy Dániel javaslata:
Véleményem szerint a város összes körforgalmát át kéne festeni az alábbi kép szerint. Így pontosan meg lenne határozva, hogy melyik sávból merre lehet elhagyni a körforgalmat.



Demeter Armella javaslata:
Mivel többnyire autómentesen közlekedem a városban, a gyalogosok biztonsága érdekében próbálok pár ötlettel előállni.

1. A Golescu-híd Nagypiac felőli lejáratánál, a Shopping Plaza előtt van egy gyalogátjáró. (Már érkezett javaslat egy aluljáró építésére, de addig is, amíg ez elkészülne, valami olcsóbb, gyorsabb megoldást kell találni). Ezen az útszakaszon, úgy a Nagypiac, mind a híd irányából, száguldanak az autók, ezért nagyon fontosnak tartom jelzőlámpa elhelyezését a biztonságos átkelés érdekében. A jelzőlámpa a gyalogos jelzésére kellene váltson egy idő után, így ha nincs gyalogos, zavartalan az autós közlekedés.



2. A Hám János utcát elhagyva szintén egy gyalogátjáró szeli át a Martirilor Deportati utcát. Itt a parkoló autók miatt a gyalogos már igen bent jár a gyalogátkelőn mire kilát, hogy jön-e egy autó, és az autós is észreveszi, hogy valaki át akar kelni. Mivel ez az útszakasz teljesen egyirányúsított és széles, a Nagypiac felől szintén nagy sebességgel közlekednek az autók, melyek vagy meg tudnak állni időben vagy elszáguldanak az éppen átkelő orra előtt, illetve háta mögött, ki hol éri. Ide is jelzőlámpa szükséges, amely szinkronban működne a Transilvania Bank és Nagypiac bejárata közötti átkelő lámpájával, úgy, hogy mindkettő a gyalogos jelzésére váltson egy idő után, így az autóvezetők zavartalanul közlekedhetnének, de kevésbé veszélyeztetve a zebrán átkelni szándékozókat. 



3. A Bujorului utcával kapcsolatban is már érkezett javaslat egy körforgalomra vonatkozóan, amit csak támogatni tudok. Javasolom továbbá több gyalogátjáró elhelyezését a teljes útszakaszon, és a forgalmasabb mellékutcák irányába is, mert igény lenne rá, viszont egy sincs belőlük sehol. Ezek a gyalogátkelők remélhetőleg még abban is segítenének, hogy a naponta itt elhaladó gyorshajtókat – sokan vannak – valamivel óvatosabb közlekedésre késztessék. A száguldozók nagyon zavarják az itt lakókat, valamint a járókelők biztonságát is veszélyeztetik.


 

Ne feledje, ha önnek is van egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlete, jelezze azt nekünk. Küldjön e-mailt a szatmar@szatmar.ro e-mailcímre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: